måndag 28 mars 2011

Funktionella motiv starkast!

Svante Karlsson, fil. dr i kulturgeografi och forskare med inriktning på lokala och regionala utvecklingsfrågor vid Umeå universitet, skriver i ett inlägg i Värmlands Folkblad i regiondebatten, att det är en misstolkning att tro att ”en större administrativ region (regionkommun) utvecklad genom sammanslagning kommer att leda till ökad attraktionskraft och konkurrenskraft.” Och uttrycker att ”Inget kan vara mer fel. En regions storlek utövar inget, eller åtminstone inte mer än på marginalen, inflytande på befolknings- och näringslivsutveckling och därmed skatteintäkter. Verkligheten är mer komplex än så.”

Han visar istället på att ju mer tätbefolkad en miljö är ”desto fler potentiella möten mellan människor och ju fler möten desto fler idéer, och ju fler idéer desto fler nya företag och produkter och så vidare.”

Det är under lång tid som de stora regionerna vuxit fram organiskt och under lång tid, oberoende av eller trots politiska beslut och administrativa gränser. Här kan vi ju nämna Mälardalsregionen som växer sig allt mer samman som ett gott exempel. Jag har i tidigare inlägg visat på betydelsen av de funktionella motiven för regionutvecklingen, inte sammanläggningar av län till större län. Karlsson tes här stöder min uppfattning. Karlsson visar även på att politikers och tjänstemäns roll endast ger ringa resultat.

Min betoning på att de lokala krafterna, de enskilda människornas betydelse är stor vid framväxten av nya regioner får också stöd av Karlsson. Han säger att det är ”de enskilda människornas initiativ, beslut och handlingar, liksom företagens förmåga att möta marknaden, som över tid ger det reella avtrycket i fråga om regional och lokal utveckling.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar