onsdag 11 februari 2009

Landsting eller län avgör INTE regionen

Det finns två drag i Ansvarsutredningen som kan kritiseras, eller kanske snarare tolkningen av densamma. Dels råder i vissa läger uppfattningen att Ansvarsutredningens förslag är en landstingskommunal förändringsstrategi, dels att samma motiv till regional indelning ska råda över hela landet.

I det första fallet har man som grund uppfattningen att det är landstingens verksamhet som utgör ryggraden i den ekonomiska utvecklingen och därmed bär ansvaret för tillväxt och expansion samt konkurrens på Europeisk och internationella nivå. I så fall skulle Sveriges ekonomi främst bygga på offentliga sektorns, och då främst den landstingskommunala, verksamhet och inte på företagens.

I det andra fallet skulle de ekonomiska förutsättningarna för människorna i Mälardalen vara desamma som för Norrbotten eller på Västkusten eller i Blekinge. Och detta synsätt skulle vara grunden för att samtliga regioner i Sverige skulle delas in på samma sätt, som Svegfors skriver, med ett universitet och ett sjukhus per region. Tack och lov har regeringen tagit avstånd från detta synsätt.

Slutligen har diskussionen fastnat i ett tänkande som bygger på att dagens länsgränser ska gälla även i framtiden. Dvs. att länen utgör de pusselbitar som ska läggas samman. Enligt mitt förmenande är detta en felaktig strategi. Vi måste utgå från den kommunala nivån. I flera län i dagens Sverige skiljer sig de kommunala förutsättningarna åt. En nyritning av den svenska kartan med regioner behöver inte alls följa dagens länsgränser. De ekonomiska och utvecklingsmässiga grunderna skiljer sig åt mellan landets olika delar. Detta gör att vi inte kan diskutera i termer av att de ska finnas en enhetlig regional indelning av riket. Norrbottens motiv är annorlunda än Mälardalens. Kan vi inte inse detta visar vi heller ingen respekt för de olika landsändarnas skilda förutsättningar!

Håkan Welin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar