torsdag 5 mars 2009

Håbo kommun - länsbyte före regionbyte?

Hela grunden till diskussionen om länsbyte är en konsekvens av tolkningen av Ansvarsutredningen och den påföljande debatten om framtida regionindelning. Och här finns för vår del i Håbo kommun, två linjer eller val, antingen inkorporeras vi med en Svealandsregion med Dalarna, Uppland och Gävleborg m.fl., eller en Stockholmsregion alternativt en Stockholm-Mälardalenregion. Den debatten pågår och är inte på långa vägar avgjord. Regeringen har med sitt senaste beslut i regionfrågan dock tagit ett steg i rätt riktning.

I Håbo kommun driver främst moderaterna en debatt om länsbyte. Det är dock för tidigat att ta ställning i den frågan. Frågan måste underordnas frågan om regionindelning. Och den frågan kommer tidigast upp på agendan först i samband med valet 2010, sannolikt senare. Ställningstaganden vad gäller en Stockholmsregion, en Stockholms-Mälardalsregion eller Svealandsregion kommer att avgöra frågan om länsbyte, dvs länsbytesfrågan blir förmodligen inte ens aktuell!

Sedan till frågan om folkomröstning. Det är alltid klokt att samordna val tillsammans med folkomröstningar eftersom kostnaderna för en folkomröstning på så sätt kan minimeras. En folkomröstning ska alltså samordnas med riksdags-, landstings- och kommunalvalen, inte med valet till kyrkofullmäktige som har ett mycket lägre antal väljande. Dessutom ligger kyrkovalet för nära i tiden för att hinna organisera folkomröstningen.

Självklart anser vi liksom övriga partier att information och debatter kring en eventuell länsbytesfråga, eller snarare en regionstillhörighetsomröstning som det ju faktiskt handlar om, ska komma ut och föras i mycket god tid före en eventuell folkomröstning. Om det blir 6 månader eller 9 månader eller annan tidsrymd återstår att se. Det viktiga är att delge så mycket kunskap som möjligt till våra medborgare och skapa möjlighet till synpunkter, frågor och debatter. Datum för en eventuell folkomröstning går alltså inte att lämna nu, det avgörs ju av när beslutet om regionindelning fattas. Ett riktmärke kan ju kanske vara till valet 2014.

Grunden är alltså att det hela avgörs av regionindelningen och dess resultat. Det är inte så att ett eventuellt länsbyte för Håbo kommun styr regionfrågan, tvärtom är det regionfrågan som kommer att styra. Alltså är detta egentligen en fråga om regionstillhörighet, inte länstillhörighet.

Håkan Welin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar