lördag 19 februari 2011

Ta initiativ i regionindelningen!

I början på februari i år 2011 arrangerade Mälardalsrådet ett seminarium med anledning av att det är hög tid att ta tag i regionfrågan. Redan i år måste man vara överens! Regeringen har utsett Mats Sjöstrand som senast i december 2012 ska lämna ett betänkande i frågan.

Stockholm-Mälardalsregionen har en lång väg att vandra. Det finns inget gemensamt synsätt, och ska tidsplanen hålla måste ambitionen från regeringen om att initiativen ska komma från den lokala och regionala nivån ökas. Initiativ som ska mynna ut i bra förslag.

Problemen är många och den största stötestenen är Stockholms roll. Jag anser att det är de funktionella faktorerna som måste få styra. En åsikt som stöds också av Södermanland och delar av Uppland. Ansvarskommitténs befolkningstak på 2 miljoner är inte acceptabelt i dessa sammanhang och det har också blivit allt mer oklart huruvida detta gäller. Signalerna från Stockholm är också lite grumliga.

Samtliga på seminariet var överens om att funktionalitet och legitimitet måste få styra regionindelningen. Man måste ta hänsyn till arbetsmarknadssituationen, utbildningssamarbetet och forskningsutvecklingen inom hela Mälardalsregionen.
En folkvald församling som ska styra i regionen måste kunna grunda sin mandat på gemensamma sammanhang ur framför allt dessa faktorer. Det har påpekats tidigare inte minst från Kammarkollegiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar