fredag 9 januari 2009

Danuta Hübner, kommissionär i regionpolitik, presenterar en rapport med ”sårbarhetsindex” om de utmaningar regionerna står inför 2020

Danuta Hübner, ledamot av EU-kommissionen med ansvar för regionalpolitik, presenterar resultaten i rapporten om regionerna år 2020. Den innehåller en första analys av hur regionerna kan påverkas av fyra stora utmaningarna Europa står inför: globaliseringen, befolkningsutvecklingen, klimatförändring samt energianvändning och energiförsörjning. Rapporten har utarbetats av kommissionens generaldirektorat för regionalpolitik och resultaten kommer att ligga till grund för diskussionerna om den framtida europeiska sammanhållningspolitiken.

– I detta turbulenta ekonomiska läge är det tydligare än någonsin att vi behöver en flexibel och framtidsinriktad EU-politik för att kunna anpassa oss till förändringar och nya svårigheter. De stora utmaningar vi står inför kommer att påverka Europas regioner på olika sätt och i olika hög utsträckning. Rapporten om regionerna 2020 ger en första bild av de möjliga skillnader som utmaningarna kommer att leda till, och den kommer att påverka utformningen av sammanhållningspolitiken och vilka investeringar som kommer att göras, säger Danuta Hübner i en kommentar till analysen.
Rapporten använder sig av en rad indikatorer och upprättar med hjälp av dessa ett "sårbarhetsindex", som visar hur sårbara regionerna är för den påverkan globalisering, befolkningsutveckling, klimatförändring och energi har. I rapporten granskas de möjliga följderna 2020. Nedan anges de viktigaste av dessa.

Globaliseringen leder till stora skillnader
Utifrån faktorer som uppskattad produktivitet, sysselsättningsgrad och utbildningsnivå visas stora skillnader i sårbarhetsindex för 2020 när det gäller globaliseringens följder. De sammantagna resultaten visar att regioner med konkurrenskraftiga och innovativa ekonomier kommer att dra nytta av globaliseringen, medan regioner som inte kan utveckla kunskapsbaserade ekonomier är mer utsatta. Prognoserna visar att många regioner i södra och östra delarna av EU, från Lettland till södra Portugal, kommer att ha det minst gynnsamma läget. Men rapporten visar också att regioner med stora stadsområden, som drar till sig högutbildade invånare och avancerad industri, har relativt stora möjligheter att klara sig bra.
Variationer i befolkningsutveckling

Enligt rapporten kommer befolkningen att minska till 2020 i ungefär en tredjedel av EU:s regioner. De flesta av dessa regioner befinner sig i de nya medlemsstaterna i Central- och Östeuropa, i östra Tyskland, södra Italien och nordvästra Spanien. Prognosen visar också att många länder i Central- och Östeuropa får problem med befolkningsutvecklingen först vid en senare tidpunkt, och det föreslås i rapporten att de använder den tid de har på sig för att förbereda sin ekonomi och sina sociala trygghetssystem för att klara av en åldrande befolkning.
Långtgående effekter av klimatförändringar

I rapporten förutsägs att de flesta EU-regionerna kommer att påverkas negativt, i större eller mindre utsträckning, av följderna av klimatförändringar. Olika ekonomiska sektorer kommer att påverkas, bl.a. turism, energiproduktion, jordbruk och fiske. Mer än 170 miljoner, dvs. mer än en tredjedel av EU:s befolkning, bor i de regioner som har de största svårigheterna. Södra och östra Europa kommer att drabbas av förändringar i nederbördsmönstret och ökade temperaturer, med regionerna i norr och i väst påverkas mer av kusterosion och extrema väderförhållanden, t.ex. stormar.

Instabila energimarknader påverkar alla
Alla EU-regioner kommer att i högre grad påverkas av förändringar på energimarknaderna, som kommer att leda till problem med energiförsörjningen och till att det blir allt viktigare med effektiv energianvändning och miljöhållbarhet. Enligt analysen verkar regionerna i norra och västra Europa i allmänhet vara bättre förbereda på dessa områden. Randområden som huvudsakligen är belägna i de östra och södra medlemsstaterna är mest utsatta.
Att varna regionerna för riskerna

I rapporten dras slutsatsen att EU:s politik måste anpassas för att hjälpa regionerna att klara av de svårigheterna som förutses 2020, och att alla regionerna också måste hitta lokala lösningar som är anpassade till den kombination av utmaningar de står inför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar