torsdag 29 januari 2009

Så är ramen klar!

29 januari 2009
Så har regeringen bestämt sig - och moderaterna har fått ge vika. Det blir tre nivåer i bygget av det nya Sverige, stat, region och kommun. Dock dröjer det ända till 2015 innan det kan bli verklighet.

På presskonferensen på Rosenbad den 28 januari sa Jan Björklund bl.a.:

"För vår del så har vi i Ansvarskommittén stått bakom själva tanken att man ska kunna slå ihop till större enheter.

Ansvarskommittén menade ju att staten skulle upp ifrån sitta och rita nya kartor och dela in Sverige. Det är väldigt viktigt, och jag tror att det har varit utgångspunkt för alla här, att så ska det inte gå till. Utan däremot så är vi beredda att bejaka sammanläggningar som ska ske när önskemålen kommer från olika delar av landet.
--------
Sen förde Ansvarskommittén ett resonemang om att de nya regionerna i Sverige borde ha ett visst antal invånare och ha en viss geografisk storlek, men ska man nå dit så förutsätter det ju att regeringen sitter och bestämmer över regionerna - nu ska ni gå ihop med dem osv – och det är vi inte beredda att göra, utan vi tänker gå till mötes de önskemål som finns, om det inte innebär orimliga geografiska konsekvenser.
--------
Ansvarskommittén har fört ett lite statiskt fyrkantigt resonemang. Det här att dela in Sverige i regioner är inte bara en fråga om matematik om antal invånare, en geografisk indelning har mycket att göra med en historisk och kulturell identitet.
-------
I strid mot Ansvarskommitténs tänkande gör det inget om en del regioner är större och andra är små, om man själv vill ha det på det sättet."
---------------

Detta är intresant inte minst med tanke på den debatt som pågår mellan kommunerna i Gävleborgs och Dalarnas län å ena sidan och Uppsala län å den andra, samt mellan Uppsala län å ena sidan och Stockholm/Mälardalen å den andra. Det finns ett par kärnpunkter att notera:
1. Staten kommer inte att bestämma över indelningen, det ska komma underifrån
2. Indelningen/storleken "är inte bara en fråga om matematik".

Håkan Welin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar