tisdag 24 mars 2009

Mälardalen och Uppsala län

Dalarnas och Gävleborgs län har uttryckligen sagt att man vill tillhöra Uppsala län. Och Socialdemokraterna i dessa län har också låtit förstå att beroendet av Akademiska sjukhuset är viktigt för deras del. Så pass viktigt att de antytt att i det fall det inte blir någon region där Dalarna, Gävleborg och Uppsala ingår, så överväger man att inte köpa sjukvård från Akademiska. Och med det senaste som bakgrund lämnade landstinget i Uppsala in en intresseanmälan till kollegiet och riksdagen om att bilda en region med Dalarna och Gävleborg, Örebro och Värmland. Ett agerande och ett underförstått skäl som inte är försvarbart!

Intressant är dock att bland de åtta kommuner som ingår i Uppsala län har åtminstone Uppsala, Knivsta, Enköping och Håbo klart sagt ifrån att man i stället vill rikta in utvecklingen mot samarbetet i Mälardalen.
Så sammantaget är bilden splittrad i Uppsala län när det gäller regionbildning. Landstinget uttrycker en vilja, ett antal kommuner i länet en annan och påtryckningar sker från angränsande län.

Till detta ska också läggas att Södermanlands län klart har sagt ifrån att man bara ser ett perspektiv, nämligen en gemensam region med Stockholms län. Något som flera andra kommuner och län runt Mälaren också instämmer i och uttryckt. Vilket alltså Håbo, Knivsta med flera i Uppsala län också gör, inte minst – om än i vaga formuleringar – ett antal moderater i dessa kommuner!

Mot denna inställning arbetar främst moderaterna i Stockholms län. De säger att de inte vill ha någon Stockholm-Mälardalsregion. Och som anledning anger de att denna region riskerar bli en stat i staten. Andra partier, som Folkpartiet, i Stockholms län delar dock inte denna uppfattning vilket ska noteras.

Men, om det nu blir så att flera kommuner runt Stockholms län ansluter sig till Stockholmsregionen enligt moderaternas i Stockholm modell, blir det ändå en stor region.

Så min slutsats så här långt är ändå att siktet är inställt, det är vägen dit som är lite krånglig.

Slutligen: denna fråga arbetas det med ganska febrilt på flera håll runt Mälaren idag. Det finns ett Mälardalsråd, Regionkommittén som är kopplad till EU, Regionplane- och Trafikkontoret i Stockholms län och motsvarande i Södermanlands län samt Regionförbund i flera län. Alla arbetar de på olika sätt och med olika intensitet med frågan, förutom flera intresseorganisationer.

Och resultaten av deras arbeten kommer att påverka utgången av regionbildningen, vilken med största sannolikhet blir klar FÖRE valet 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar