tisdag 10 mars 2009

Regional samverkan för att motverka den ekonomiska krisen

Mälardalsrådet hade ett seminarium om den ekonomiska krisen den 6 februari. Och frågan var hur Stockholm-Mälardalsregionen kommer att stå sig i.

Det var till övervägande del en mörk bild som presenterades, men det finns också några ljuspunkter. Enigheten var stor om att Stockholm-Mälardalsregionen kommer att vara motorn i utvecklingen när väl krisen är över.

Christer G Wennerholm (m), ordförande i Mälardalsrådet, betonade att krisen ännu inte har haft så stor påverkan på ekonomin i Stockholm-Mälarregionen. Han sade att det nog snarare är psykologin som driver processen, men vi som lever och verkar i Sveriges motor måste snabbt ta initiativet och formera oss för att möta krisen, oaktat vad vi har för politisk bakgrund.

Micael Sandberg från Sweco EuroFutures, seminariets förste talare, framhöll att Stockholm-Mälarregionen klarat sig betydligt bättre än vad övriga delar av landet har gjort under tidigare kriser. Han lyfte ocksä fram att det är Stockholm-Mälardalsregionen som är den motor som driver landets utveckling framåt.
Nästa talare var Elisabeth Bremberg, Stockholms stad, redovisade delar av Stockholms konjunkturbarometer. Hon nämnde bland annat att siffrorna pekar på den konjunkturmässigt lägsta nivån sedan mätningarna började. Det som skiljer Stockholm-Mälarregionen från övriga delar av landet var att vi hade en svag tillväxt 2008.

Slutligen Sandro Scocco, chefekonom vid ITPS som visade att som bakomliggande faktorer till krisen har ligger den skenande fastighetsprismarknaden, inte bara i USA utan också i Europa.

I den paneldebatt som följde nämndes sådana faktorer som investeringar i forskning och på miljöteknik vilka är nycklar till den fortsatta utvecklingen, samt att, för att parera konjunkturnedgången, det behövs fler statliga satsningar på bland annat infrastruktur och trafik, annars är risken att vi börjar bygga först när konjunkturen har vänt och då blåser vi bara på en konjunktur som redan går bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar