onsdag 18 mars 2009

Regionfrågan och tryggad tillväxt och välfärd

Medvetenheten om tillväxtens betydelse i nationell, Europeisk och global betydelse ökar. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) konstaterar i sin rapport "Regional utveckling - ett delat nationellt, regionalt och lokalt ansvar", att det krävs starka och konkurrenskraftiga regioner för att möta utmaningarna i framtiden. SKL påpekar att dagens ekonomiska situation ytterligare understryker detta. I den politiska debatten på lokal och regional nivå måste detta få ta mer plats.

Som jag tidigare sagt är det främst våra företag som bär utvecklingen och konkurrenskraften framåt i vår del av Europa och världen. Och Sverige är ett mycket exportberoende land. Denna inställning understöds också av SKL som formulerar sig på följande sätt "regional och lokal utveckling utgör en bas för Sveriges nationellatillväxt och konkurrenskraft".

Dock behöver vi utvidga vår syn på resurser. I framtiden gäller det inte bara naturtillgångar och infrastrukturfrågor. Ska vi ha goda förutsättningar att finnas med i konkurrensen och därmed behålla vår välfärd, krävs även faktorer som kunskap, attityder och förhållningssätt m.m.

Av denna anledning är det viktigt att politiken i regionfrågor och utveckingsfrågor formuleras "nerifrån och upp". SKL betonar också i sitt Positionspapper att det är på regional nivå som det fulla ansvaret måste finnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar