måndag 14 mars 2011

Bra replik - förslagen ska komma underifrån!

I dagens DN besvarar Stefan Attefall (KD) och Anna-Karin Hatt (C) Jerker Swansteins, Roland Anderssons och Kent Johanssons debattartikel.

Attefall och Hatt betonar vikten av att ta hänsyn till omvärlden, eller som de skriver ”krav från omvärlden”, vilket jag tolkar som våra möjligheter att stå oss i den internationella konkurrensen på inte minst EU-nivå beror av hur starka regioner vi bygger.

Samtidigt lyfter de fram vanliga människors närmiljö, inte minst ”där närhet framförallt mäts i tid”. Kollektivtrafiken t.ex. Och här kommer den utveckling som pågått i ett antal år där Mälardalen växer sig allt mer samman och där människor färdas över de ”gamla” gränserna på ett helt annat sätt än förr.

Slutligen betonar de vikten av att de människor som berörs av regionbildningarna också ges möjlighet att ha inflytande, att ”sammanslagningar av landsting och nya regionbildningar kommer från dem som berörs” och att därför den lokala förankringen är avgörande.

Det är ett försiktigt, men väl så tydligt formulerat svar på att de tre herrarnas uppifrån formulerade förslag inte ryms inom det synsätt och den grund som regionbildningen måste ske på, ute i de lokala kommunerna. Bara tanken att göra i stort sett hela Norrland till en enda region och på så sätt skapa närhet till beslutsfattarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar