tisdag 22 mars 2011

Tillväxten måste styra - inte sekundära ekonomier!

I Norrköpings Tidningar skriver två tunga representanter för Östsvenska Handelskammaren idag att det är tillväxten som måste vara det övergripande syftet i en för arbetsmarknaden anpassad region.

Som jag påpekat tidigare tenderar flera politiska organ att slå samman landsting i regionsammanslagningssyfte. Det är inte en bra tanke, och den motsvarar inte de funktionella utgångspunkter som jag menar ska styra regionbildningen. Det är arbetsmarknaden, kommunikationerna och utbildningsmöjligheterna som t.ex. universiteten som i första hand måste vara vägledande för var ”gränserna” mellan de blivande regionerna ska dras. Artikelförfattarna kallar landstingsmodellen för att ”det är som att fusionera två illa fungerande företag”. Jag är böjd att instämma i den slutsatsen.

Utöver detta har vi, som också artikelförfattarna lyfter fram, alla statliga förvaltningar med de indelningar som de har, vilka går utöver dagens länsgränser, landstingsgränser och kommungränser. Risken för att stadfästa en statlig indelning finns om vi inte agerar för att vara färdiga med förslag innan statyens utredare kommer med sitt.

Dessutom kan inte heller sjukvården, och fram för allt inte den kvalificerade sjukvården, vara avgörande för regionindelningen. Denna blir alltmer nationella och dessutom tenderar vissa insatser här att bli allt mer europeiska.

Jag uppskattar Östsvenska Handelskammarens kommentar att ”Det är värt att notera att beskattningsfrågan alltför ofta i debatten sammanblandas med frågan om geografisk indelning. Tänk på arbetsmarknadsfrågorna innan administratörerna inom sjukvården tillåts bli herrar på täppan.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar