måndag 28 mars 2011

Se upp om Sjöstrand får bestämma

I dagens nummer av Kalmar Läns Tidning säger statens utredare Mats Sjöstrand att om han får bestämma själv kommer inga förslag att dela län från hans bord. Det betyder sannolikt att Sjöstrand inte i någon större utsträckning kommer att ta hänsyn till funktionella samband om han får rita reionkartan.

Vidare uttrycker han att det redan nu finns "några väldigt kraftfulla regioner" och som har fler än en miljon innevånare.

Med dessa formuleringar och denna inställning kan man konstatera att Sjöstrand är på väg att låsa upp sin uppfattning mot två saker:

- den ena att han utgår från att slå samman län/landsting utan hänsyn till funktionella samband. Detta slår sönder den möjliga utveckling som redan aktivt påbörjats inom Mälardalen med gemensamma frågor av både strategisk planeringskaraktär som andra viktiga utvecklingsfrågor. Han följer de intentioner som en del av Moderaterna inom Stockholms län fäktar för - en egen Stockholmsregion. Och glömmer därmed de funktionella, nationella och internationella perspektiven och konkurrensutvecklingsstyrkan.

- den andra är att han inte kan tänka sig att själv dela upp län. Får han råda kvarstår den förvaltande tanken att fortsätta bygga på Oxenstiernas grundbygge, fast bara med lite större klossar. Ingen förändringsiver för att möta den framtid vi har i ny skepnad och med ny organisation. detta innebär att det är än viktigare att först och främst kommuenrna i tid före förslagssstoppet ger klara uttryck för var man står och vilka motiv man har. Och därmed vidmakthåller och understöder grundtanken att förslagen ska komma underifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar