torsdag 31 mars 2011

Splittring i Uppsala län?

I UNT kunde man läsa att några av ”kranskommunerna” vill skynda på regiondiskussionen i Uppland. Bra initiativ! Dock förespråkar de bildandet av en s.k. ”bananregion” liknande den som tidigare föreslagits av bl.a. landstingen i Gävleborg och Dalarna och som dessa landsting försökt trycka på Uppsala landsting.

Tierps kommunalråd konstatera också att länet varit splittrat i frågan, och jag kan väl lägga till att så är situationen fortfarande. Jag instämmer i att det verkligen är hög tid för kommunerna i länet att verkligen agera, föra upp diskussionen på agendan och framföra de ståndpunkter som finns.

Tyvärr lutar dock de fyra aktuella kommunerna Tierp, Östhammar, Heby och Älvkarleby fortfarande åt åsikten att grunda bildandet i huvudsak på landstingsuppgifterna. Som jag nämnt tidigare i denna blogg, är det inte detta perspektiv som ger den verkliga grunden för ett långsiktigt bärande alternativ i frågan. Formandet av regioner måste ha sin grund i de funktionella motiven för att en reell framtida utveckling ska kunna få bärighet.

Både handelskammaren, kammarkollegiet och näringslivet har pekat på detta. Infrastrukturens utveckling, den gemensamma planeringen av kollektivtrafik, näringslivsutveckling, forskningsutbyte, kompetenskopplingar m.m. skapar tillväxt och gynnar konkurrenskraften och landets möjlighet att stå sig starkt i Europa såväl som globalt.

Uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård är en landstingsfråga och den utvecklingen har genom årtiondena alltmer omfattat specialistfördelningsfrågor inom landet och inte inom en specifik region. Dessutom är det inte landstingen som skapar tillväxt.
Marie Wiléns (kommunalråd C i Heby) påpekande i artikeln ”att ett nära samarbete med Stockholmsregionen är viktigt eftersom Stockholm och Uppsala är en naturlig arbetsmarknads- och pendlingsregion” är insiktsfullt!

Åsiktsskillnader finns mellan länets olika delar. Kan dessa hänga samman med att det finns funktionella skillnader mellan t.ex. Älvkarleby och Knivsta? Det ska bli mycket intressant att följa debatten i Regionförbundet om regionfrågan den 1 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar