onsdag 9 mars 2011

Ogenomtänkt förslag i dagens DN

Tre före detta ordföranden och råd från södra Sverige föreslår i dagens DN att det ska bildas åtta regioner i landet. Roland Andersson (S), Kent Johansson (C) och Jerker Swansteing (M) anser att Kirunas och Östersunds innevånare kommer att känna samhörighet, att de har gemensamma arbetsmarknadsförhållanden osv. Deras förslag bygger också på uppfattningen att Mora och Uppsala har samhörighet och gemensam identitet.

De blandar ihop remissinstansernas yttrande om själva idén med större regioner, behovet av att vissa en kraftfullare styrka på internationell nivå med förhållandena mellan de olika delarna i Norrland eller mellan norra Dalarna och Uppsala.

Det är riktigt, som de skriver, att ” Över 90 procent av remissinstanserna ställde sig positiva till kommitténs förslag om större, direktvalda, regioner med ansvar för både regional tillväxt och sjukvård.” Och att deras ”bild är att en majoritet av politikerna i kommuner och landsting fortfarande stödjer denna tanke.”. Sedan konstaterar de liksom många andra att det saknas beslut i frågan. Detta instämmer också jag i. Men deras resonemang har inte stöd.

Låt mig bara ta förslaget om en Svealandsregion som exempel. Dels skulle det bli en betydande delning av arbetsmarknaden, något som talar tvärs emot Ansvarsutredningens direktiv. Vidare finns det demokratiska problem i förslaget, bl.a. kan man konstatera att medborgarna i denna region får ett mycket sämre inflytande över de vardagliga frågorna. Dessutom ”glömmer” man de funktionella arbetsmarknader, kompetensnärheter, gemensamma kommunikationsproblem och lösningar som gäller för Stockholm-Mälardalen.

Kammarkollegiet skriver dessutom i sitt utlåtande om en tilltänkt Svealandsregion att "Det går ( - ) inte att finna en gemensam identitet i den tilltänkta Svealandsregionen...." . Vidare påpekar de att förtroendeuppdragen kommer att minska, vilket leder till demokratiska problem jämfört med dagens läge.
Också pekar kollegiet på, när det gäller Svealandsregionen, att "Nuvarande samverkan i de tre länen talar inte heller för att en gemensam identitet håller på att byggas upp."

Slutligen säger Kammarkollegiet att ” - "en uppdelning av människors, företags och offentliga verksamheters etablerade vardagsgeografi sannolikt inte kommer att bidra till att öka en regionkommuns legitimitet. Det kan ur legitimitetssynpunkt tala emot att skilja delar av Uppland från Stockholm."

Jag ställer mig mycket kritisk till de tre herrarnas förslag. Det verkar ogenomtänkt och visar på okunskap om de rådande förhållandena i Norrland, Svealand och Stockholm-Mälardalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar