fredag 4 mars 2011

Värmland och regiontillhörigheten

I Värmland pågår debatten för fullt kring regionfrågan. Två åsikter står mot varandra. Den ena som pläderar för att skapa en egen region i Värmland, den andra som pläderar för att slås samman med Västra Götaland. Skulle den senare bli verklighet, och vissa saker talar för det, blir Västra Götaland en geografiskt sett stor region med för värmlänningarnas del karlstad som regionkärna. Man har också inlett en process med Västra Götaland. Samtidigt har en utredning som landstinget gjort kommit fram till att det inte finns något som talar för att befolkningsutvecklingen och utvecklingen av skattekraften som idag ligger klart under riksgenomsnittet kommer att fortsätta inom överskådlig framtid.

Samtidigt påpekar bland andra Gösta Frödin (FP) att om man inte gör något själva nu, om man inte själva tar ansvar för vilken region man ska tillhöra, så finns risk att Mats Sjöstrand – regeringens utredningsman i regionfrågan - fogar ihop Värmland med delar av landet som man inte vill tillhöra.

Jag kan förstå diskussionen och instämmer i Frödins argument, åtminstone i huvudsak. Men – jag konstaterar också att man fortfarande diskuterar i termer av län som ska slås ihop med andra län.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar