torsdag 10 mars 2011

Kommunpolitikerna måste engagera sig!

Utvecklingen i Stockholm-Mälardalen går, med en allt mera sammanvuxen arbetsmarknad, kommunikationsmönster, utbildningszon och näringslivsmönster, och där flera anser att kommunerna och i viss mån länen runt Mälaren växer sig allt mer samman, mot att bli en enda stor gemensam planeringshorisont inom några få år. Människorna reser idag alltmer över de gamla länsgränserna, och upplever t.ex. praktiska problem med att få ansluta sig till den vårdcentral som passar dem bäst oavsett län, måste betala extra för att åka över länsgränsen m.m. Gamla administrativa gränser med ursprung i 1600-talet försvårar för människorna, men i och med regionbildningen har dessa upphört i Skåne efter ombildningen enligt kommunpolitiker därifrån. Erfarenheter för oss i Mälardalen att lyssna på.

Till viss del kan som idag mellankommunalt samarbete lösa en del sådana problem, men för att nå en verkligt dynamisk utveckling krävs regioner. Människors rörelsemönster kräver helt enkelt detta. Här finns också ett gemensamt intresse med näringslivet. Det kan man bland annat förstå när man lyssnar på erfarenheterna från Skåne och Västra Götaland.

På ett seminarium som SKL nyligen anordnade påtalades vikten av att de regionala utvecklingsfrågorna inte får stanna högst upp i kommunledningen. Den måste ut bland invånarna, genomsyra vardagslivet för medborgarna.

Ur näringslivspolitiskt perspektiv berättar man också att man på kommunal nivå, gått från att konkurrera om företagen till att man nu ser att företagsetablering gynnar hela regionen.

Till den expanderande Mälardalsregionen, med ökande inflyttning i bl.a. vår kommun Håbo drygt 4 mil nordväst om Stockholm, hör ett expanderande näringsliv, krav på ökande kommunikationslösningar och tillgång till kultur och friluftsliv, och då inte bara för oss som bor i Håbo kommun. En sådan utveckling möjliggörs betydligt effektivare om en samlad regional utvecklingsplan kan komma till stånd.

På seminariet var man bland de som talade om sina erfarenheter från Skåne och Västra Götaland liksom från Linköping, överens om att det därför är av stor betydelse att det är de lokala politikerna som tar ansvar och initiativ till regionbildningen. En regionbildning gynnar framförallt medborgarna. På seminariet nämndes att en effekt av regiontänkandet också är att kommunerna sinsemellan börjar samarbeta mot ett gemensamt mål.

Men - varje kommun är en del i en större helhet, den insikten måste finnas. Det är av stor betydelse att lokala politiker engagerar sig och driver på i utvecklingen enligt det samlade intrycket från seminariet. Källa: SKL, Agneta Dahlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar